Seuraa Etera

Etera palkitsi Pohjois-Suomen parhaan pomon – PohjanTeon Joona Österberg johtaa kuuntelemalla

Lehdistötiedote   •   Huhti 19, 2017 10:00 EEST

”Kun jokaista työntekijää johdetaan hänen omista lähtökohdistaan, hän viihtyy työssään, tekee parhaansa ja toimii tuottavasti”, sanoo PohjanTeko Oy:n toimitusjohtaja Joona Österberg.

Eläkevakuutusyhtiö Etera palkitsi Pohjois-Suomen parhaana pomona PohjanTeko Oy:n toimitusjohtajan Joona Österbergin. ”Käskyttäminen ei sovi nykyjohtajalle”, Österberg toteaa.

Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa voi ilmiantaa hyvänä pomona tuntemansa henkilön ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona.

”Haluamme nostaa esiin esimiestyön tärkeyttä ja positiivisia tarinoita työelämästä. Osaavat ja innostavat esimiehet saavat liian harvoin tunnustusta. Tämä on yksi tapa kiittää hyvästä johtamisesta”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Etera etsii esimerkillisiä esimiehiä jo neljättä vuotta. Neljän alueellisen parhaan pomon joukosta valitaan Suomen paras pomo.

Käskyttäminen ei sovi nykyjohtajalle

Pohjois-Suomen parhaaksi pomoksi valittu Joona Österberg johtaa kolme vuotta sitten perustamaansa PohjanTeko-yritystä kuuntelemalla alaisiaan. Hän huomioi johtajana jokaisen työntekijän yksilölliset tarpeet ja ominaisuudet.

Österberg on kasvattanut Oulun pohjoispuolella Iissä toimivan maarakennusyrityksen 19 työntekijän palkanmaksajaksi. Hän on tehnyt PohjanTeko-yrityksestään entisen kollegansa ja nykyisen aisaparinsa kanssa 20 miljoonan liikevaihtoon yltäneen menestystarinan. ”Meillä tehdään miljoona mieheen ja kaksi naiseen”, naurahtaa Österberg.

Johtamisopit hän on saanut arjen työn kautta eikä johtamisopistojen kursseilta. ”Olen nähnyt yli viidentoista vuoden aikana työelämässä monenlaista johtamista, kun olen ollut sekä työntekijänä että esimiehenä. Niistä kokemuksista oppineena yritän parhaani mukaan itsekin toimia.”

Arjen kokemukset ovat paras johtamisoppi

Joona Österberg pääsi insinööriopintojensa myötä jo varhain työnjohtotehtäviin. Hän sai alaisikseen monenlaisia ammattilaisia ja nuoren insinöörin piti voittaa porukan luottamus.

”Työnjohtajan asema ja rooli antavat käytännön kokemusta ja ymmärrystä siitä, miten esimiehenä pitää toimia. Siinä oppii kantapään kautta, miten ihmisten kanssa keskustellaan ja miten heitä johdetaan. Olen nähnyt paljon vanhakantaista johtamista eli sitä käskyttämistä, ja oppinut, ettei se sovi nykypäivään.”

Österberg korostaa johtamisessaan esimerkin näyttämistä ja yksilön huomioimista. ”Kun jokaista työntekijää johdetaan hänen omista lähtökohdistaan, hän viihtyy työssään, tekee parhaansa ja toimii tuottavasti”, hän kiteyttää.

Toinen tarvitsee jämäkämpää johtamista, kun toiselle taas sopii paremmin se, että hän saa päättää itse, kuinka työnsä tekee. ”Tärkeintä on, että jokainen ymmärtää oman työnsä merkityksen ja vastuunsa niistä töistä, jotka hänelle kuuluvat. Vain se takaa onnistumisen.”

Pelisäännöt samat kaikille

Österbergin työntekijät työskentelevät projektinjohtotehtävissä ympäri Suomen. Jatkuva yhteydenpito, viestintä ja luonteva jutustelu sekä työasioista että elämän muistakin kysymyksistä ovat osa Österbergin johtamistyötä. Vaikka jokaista kohdellaan yksilönä, ovat pelisäännöt kaikille samat.

”Eri paikkakunnilla työskenteleville ihmisille on tärkeää, että he voivat luottaa siihen, että kaikilla on samat säännöt ja toimintatavat. Yhteiset askelmerkit pitää olla, toimitaan sitten Tampereella, Kuopiossa tai Oulussa.”

Asioihin tarttuminen tuoreeltaan on osa Österbergin johtamistapaa. ”Jos ongelmia tai epäselvyyksiä tulee vastaan, ne korjataan kerralla kuntoon ja varmistetaan, että asia on ymmärretty. Toisaalta pitää aina muistaa, että kun asioita on valtavasti hoidettavana, ne pitää osata laittaa tärkeysjärjestykseen. Isoille ja tärkeille asioille on aina aikaa.”

Jos johtaja ei kuuntele, kilpailija vie parhaat tekijät

Hyvä pomo huolehtii työntekijöistään ja kuuntelee heitä. Jos niin ei tee, kilpailija kyllä vie parhaat tekijät. ”Meidän onnistuminen on tekijöistä kiinni. Heidän hyvinvoinnistaan on pidettävä hyvää huolta. Ei voi olettaa, että työntekijät ovat automaattisesti sitoutuneita työpaikkaansa, vaan sen eteen pitää tehdä töitä”, Österberg muistuttaa.

Toimistopäällikkö Janica Ilola on työskennellyt pari vuotta Österbergin tiimissä ja nähnyt nopean kasvun sekä sen, miten sitä on onnistuneesti johdettu. ”Joona on sellainen ihminen, että hän antaa vastuuta. Hän antaa avaimia käteen, muttei koskaan jätä ketään yksin niiden kanssa”, Ilola kuvaa.

”Hänen puoleensa voi aina kääntyä missä asiassa tahansa. Hän on valtavan kärsivällinen ja hänellä on kyky löytää kaikkiin asioihin nopeasti ratkaisu. Koskaan ei tarvitse pelätä, jos on vaikka tehnyt virheen. Joonalta saa aina tukea ja apua”, Ilola kehuu.

Hyviä pomoja on ilmiannettu jo 600

Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailu on ollut käynnissä syksystä 2013 lähtien. Esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu jo kaikkiaan 600. Nyt pomoja palkitaan neljännen kerran.

Etera palkitsee neljä alueellista parasta pomoa. Julkaisemme kunkin alueen parhaan pomon viikoittain. Seuraavaksi palkitaan Länsi-Suomen paras pomo 26.4. Alueellisten parhaiden pomojen joukosta valittava Suomen paras pomo julkaistaan 23.5.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Stefan Björkman p. 050 63219, stefan.bjorkman@etera.fi
Työhyvinvointipalveluiden päällikkö Tomi Hussi p. 050 517 9209, tomi.hussi@etera.fi

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti