Seuraa Etera

Etera palkitsi Länsi-Suomen parhaan pomon – ohjelmistoyhtiö Eatechin Esa Mäkelä johtaa innostaen, kannustaen ja perustellen

Lehdistötiedote   •   Huhti 19, 2016 10:27 EEST

Eläkevakuutusyhtiö Etera palkitsi Länsi-Suomen parhaana pomona Esa Mäkelän. Tamperelaisen ohjelmistoyhtiö Eatechin toimitusjohtajan tapa johtaa on yksinkertainen: ole sellainen pomo kuin toivoisit omasi olevan.

Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa sai ilmiantaa hyvänä pomona tuntemansa henkilön ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona.

”Etera haluaa nostaa esiin esimiestyön tärkeyttä ja kiittää hyvästä johtamisesta. Kun työelämä muuttuu, on pomojenkin muututtava. Arki ratkaisee”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Etera etsii esimerkillisiä esimiehiä jo kolmatta vuotta. Tänä vuonna palkitaan ensimmäistä kertaa myös alueelliset parhaat pomot. Heidän joukostaan valitaan Suomen paras pomo.

Eatechin johtaja perää maalaisjärkeä esimiestyöhön


Eatechin toimitusjohtajan Esa Mäkelän johtamisoppi on yksinkertainen: hän on sellainen pomo kuin toivoisi oman pomonsa olevan.

Esa Mäkelä perusti tamperelaisen ohjelmistoyhtiö Eatechin kahden opiskelukaverinsa kanssa vuonna 2006. Toimitusjohtajan rooli ja siihen kuuluvat henkilöstöhallinnon esimiestehtävät lankesivat hänelle luonnostaan. ”Taisin olla meistä kolmesta huonoin koodari, joten sain nämä hommat hoitaakseni”, Mäkelä naurahtaa.

Omaksi ja toisten parhaaksi


Yritys on kasvanut tasaista vauhtia 60 hengen asiantuntijaorganisaatioksi. ”Tavoitteemme oli alusta saakka tehdä Eatechista meille perustajille paras työpaikka. Kun porukkaa on tullut vuosien varrella lisää, olemme säilyttäneet tämän idean ja toimineet sen mukaan”, Mäkelä kertoo.

Viihtyminen, työntekijöistä huolehtiminen, työtyytyväisyys ja hyvä ilmapiiri toistuvat Mäkelän puheessa. Hän korostaa, että yhtiön tulos on suoraan riippuvainen työntekijöiden hyvinvoinnista.

Oman johtamistapansa Mäkelä on ammentanut niistä kokemuksista, joita hänelle on kertynyt työntekijänä. Hän haluaa olla työntekijöilleen sellainen pomo, jollaista hän toivoisi itselleen.

Mäkelä peräänkuuluttaa maalaisjärjen käyttöä johtamisessa. Kun henkilökunnan määrä on kasvanut, on myös erilaisten toiveiden ja tarpeiden määrä lisääntynyt. ”Meille on tullut paljon nuoria vastavalmistuneita työntekijöitä, joilla on aivan erilainen elämäntilanne kuin minulla. Esimiehen on tärkeää ymmärtää erilaiset taustat ja elämäntilanteet sekä niistä lähtevät toiveet ja odotukset työtä kohtaan”, Mäkelä muistuttaa.

Läsnäolossa on voimaa


Eatechissa on monenlaisia palautekanavia ja teknisiä välineitä yhteydenpitoon, mutta yksi on aina yli kaiken. ”Huolehdin siitä, että minua on helppo lähestyä ja että olen työntekijöiden käytettävissä mahdollisimman paljon. Minulla on aina aikaa työntekijöille ja huoneeni ovi on useimmiten auki.”

Pelkkä toiveiden kuuntelu ei riitä, vaan sen on johdettava myös toimintaan. Mäkelän mukaan hyvä työilmapiiri syntyy vasta sitten, kun työntekijät huomaavat, että heidän ideansa, toiveensa ja näkemyksensä huomioidaan työpaikan päätöksenteossa.

Asiantuntijaorganisaatiossa työntekijät haluavat kuulla päätösten perustelut. ”Esimerkiksi yrityksen strategian perusteleminen on tärkeää. On myös osattava kertoa, mikä on jokaisen työntekijän rooli strategian toteuttamisessa. Motivaatio on korkealla, kun jokainen tietää tehtävänsä ja merkityksensä”, Mäkelä jatkaa.

Viiden tähden pomo


Yrityksen johtamisen ohella Mäkelä kiinnittää paljon huomiota työskentelyynsä suorien alaistensa kanssa. Sataprosenttinen luottamus omiin alaisiin on Mäkelän johtotähti. ”Luottamus merkitsee asioiden delegointia ja priorisointia. Koko ajan pitää miettiä, kuka on paras hoitamaan minkäkin asian.”

Mäkelän alainen, talousvastaava Jenni Nieminen tiivistää Mäkelän esimiesosaamisen.
”Esan johtajuus kiteytyy viiteen tärkeään sanaan: innostavuus, kannustavuus, empatiakyky, johdonmukaisuus ja päättäväisyys”, Nieminen sanoo.

”Esa kannustaa henkilökuntaansa aina huippusuorituksiin. Hän motivoi alaisiaan etsimään omia vahvuuksiaan ja parantamaan heikkouksiaan”, Nieminen jatkaa.

Hyvien päivien lisäksi Mäkelä osaa hoitaa myös vaikeat tilanteet. ”Ongelmatilanteisiin Esa puuttuu rakentavasti. Hän ei etsi syyllisiä, vaan käy asioita läpi kehittämisen kautta. Jos Esa kohtaa hankalan tilanteen, hän puuttuu siihen päättäväisesti eikä odota, että se vain ratkeaisi ajan kanssa.”

Jo yli 500 ilmiannettua pomoa


Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailu on ollut käynnissä syksystä 2013 lähtien. Esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu kaikkiaan jo yli 500. Nyt pomoja palkitaan kolmannen kerran.

Tänä vuonna Etera palkitsee ensimmäistä kertaa myös alueelliset parhaat pomot. Kilpailuun tuli kaikkiaan 90 ehdotusta. Julkaisemme kunkin alueen parhaan pomon viikoittain. Seuraavaksi palkitaan Etelä-Suomen paras pomo. Alueellisten parhaiden pomojen joukosta valittava Suomen paras pomo julkaistaan 3.5.

”On hienoa, että saimme jälleen runsaasti ehdotuksia parhaiksi pomoiksi. Tämä on yksi tapa kiittää esimiehiä hyvästä työstä. Jatkamme parhaiden pomojen metsästystä”, Björkman sanoo.

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti