Seuraa Etera

Etera palkitsi: Itä-Suomen paras pomo on kuopiolaisen Mediateon Teemu Kontkanen

Lehdistötiedote   •   Touko 04, 2017 10:00 EEST

"Hyvä johtaja luo työpaikalle ilmapiirin, jossa ihmiset huolehtivat toisistaan ja kantavat vastuuta. Se onnistuu aitoudella ja avoimuudella", sanoo Itä-Suomen parhaaksi pomoksi valittu Teemu Kontkanen.

Eläkevakuutusyhtiö Etera palkitsi Itä-Suomen parhaana pomona kuopiolaisen Mediateko Oy:n toimitusjohtajan Teemu Kontkasen. ”Hyvä johtaja on oma itsensä”, Kontkanen painottaa.

Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa voi ilmiantaa hyvänä pomona tuntemansa henkilön ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona.

”Haluamme nostaa esiin esimiestyön tärkeyttä ja positiivisia tarinoita työelämästä. Osaavat ja innostavat esimiehet saavat liian harvoin tunnustusta. Tämä on yksi tapa kiittää hyvästä johtamisesta”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Etera etsii esimerkillisiä esimiehiä jo neljättä vuotta. Neljän alueellisen parhaan pomon joukosta valitaan Suomen paras pomo.

”Hyvä johtaja on oma itsensä”

Hyvä johtaja luo työpaikalle ilmapiirin, jossa ihmiset huolehtivat toisistaan ja kantavat vastuuta. Se onnistuu aitoudella ja avoimuudella, kertoo Itä-Suomen parhaaksi pomoksi valittu Teemu Kontkanen.

Lupsakan leveä Savon murre tulee vastaan, kun kuopiolaisen vapaa-ajan ulkomainontaan erikoistuneen Mediateon toimitusjohtaja Teemu Kontkanen vastaa puhelimeen. Hän perusti yrityksensä vuonna 2008. ”Sisäinen yrittäjä alkoi nousta esiin ja halusin lähteä tekemään hommia omalla tyylilläni. Ensimmäisen vuoden puskin yksin ja sitten palkkasin ensimmäisen työntekijän. Jännitti älyttömästi ottaa vastuuta toisesta ihmisestä”, Kontkanen muistelee.

Vastuunotto kannatti. Kontkanen on kasvattanut yrityksensä kymmenen hengen työpaikaksi, jossa ihmisten on hyvä työskennellä.

Johtajan esikuvana oma ukki

Teemu Kontkasen johtamistyylini perustuu luottamukseen. ”Johtajan pitää olla reilu ja asioiden pitää olla firmassa läpinäkyviä. Minä en jaksa teeskennellä, enkä peittele tunteitani, mikä johtaa välillä myös törmäyskursseihin.”

Oma sodan käynyt ukki on ollut Kontkaselle johtamisen esikuva. ”Hän kertoi minulle, ettei siellä rintamalla huudettu, vaan hyvässä porukassa kavereina hoidettiin hommat. Kun nuorena kuulin näitä tarinoita, ajattelin, ettei asioita ainakaan meuhkaamalla saa paremmiksi.”

Tässä ajassa Kontkanen katsoo mallia muun muassa Mustin ja Mirrin toimitusjohtajasta Mika Sutisesta, Kotipizzan Tommi Tervasesta sekä Hasan&Partnersin Eka Ruolasta.

”Meidän hallituksen puheenjohtaja Jyrki Narinen on vaikuttanut viime aikoina paljon, kun hän sparraa minua lähes päivittäin sekä liiketoiminnan kehittämisessä, että ongelmatilanteiden ratkaisemisessa. Vertaistuki on todella tarpeen sellaiselta, joka on näitä kasvukipuja itsekin käynyt läpi.”

Menestyvä johtaja sitouttaa työntekijänsä

Monipuolisesta taustasta on ollut Kontkaselle hyötyä. Hän on maatalon poika ja peruskoulutukseltaan sahateollisuusteknikko, mikä antaa Kontkasen mukaan hyvät lähtökohdat media-alan yrittäjyyteen. Vuosien varrella hän on tehnyt töitä monenlaisten ihmisten kanssa.

”Elämänkokemuksen karttuessa olen oppinut luovimaan erilaisten ihmisten kanssa ja samalla oppinut valtavasti vuorovaikutustaitoja. Virheitäkin on tehty ja niistä opittu”, 44-vuotias Kontkanen sanoo.

Alaisikseen Kontkanen palkkaa ihmisiä, jotka osaavat katsoa asioita eri näkökulmista. ”Asenne ratkaisee rekrytoinnissa. Pelkkä ammattitaito ei riitä. Uusilla ihmisillä pitää olla halu oppia ja kyky verkostoitua.”

Parhaiten Kontkanen kokee onnistuneensa siinä, että Mediateon työntekijät pitävät huolta toisistaan ja ottavat vastuuta töistään. Hän kertoo tuoreesta kokemuksestaan. ”Rakennan parhaillaan taloa ja siinä on ollut paljon hommia työn ohessa. Eräänä päivänä porukat tulivat luokseni ja sanoivat ’Hei Teemu, me ollaan melko huolissaan sinun jaksamisesta ’. Minulle tuli valtavan hyvä tunne, että nämä ihmiset oikeasti välittävät toistensa hyvinvoinnista.”

”Luottamus syntyy luottamalla”

Kontkanen korostaa, että työpaikalle pitää luoda turvallinen ja kaikkien hyvinvoinnin huomioiva ilmapiiri. Sen seurauksena työntekijät viihtyvät ja sitoutuvat työpaikkaan. ”Ihmisten pitää saada olla töissä omana itsenään. Keskusteluyhteyden pitää olla avoin kaikkiin suuntiin. Yritysten arvojen on oltava sellaiset, että ihmisten on helppoa niihin sitoutua”, Kontkanen luettelee hänelle tärkeitä asioita.

Pari vuotta Mediateolla työskennellyt Annika Kettunen ei säästele sanojaan, kun hän kertoo pomostaan. ”Teemu luo lämpimän hengen. Erityisen hyvältä tuntuu se, että Teemu on antanut minulle paljon vastuuta heti alusta asti, vaikka tulin tähän yritykseen nuorena ja melko kokemattomana. Teemu osoittaa, että hän uskoo minun kehittyvän”, sanoo Mediateon markkinoinnista vastaava Kettunen.

Itä-Suomen paras pomo auttaa myös tiukoissa paikoissa. ”Teemu on jatkuvasti ideoimassa mitä hulluimpiakin ideoita ja siksi ympärillä on myös ihmisiä, jotka pistävät tarvittaessa käsijarrun päälle. Tiukan paikan tullen hän pystyy aina löytämään ratkaisun ja pyrkii näkemään huonoissakin jutuissa aina jotain positiivista. Vaikka Teemu on todella monessa jutussa mukana, onnistuu hän luottamuksella johtamaan tätä firmaa kaikissa tilanteissa eteenpäin.”

Arjessa johtajan kyvyt ja luottamus punnitaan. ”Vastuun jakaminen on tärkeä asia. Toinen asia on läsnäolo. Teemu on koko ajan mukana arjen työssä. Luottamuksesta puhuminen on myös tärkeää. Teemu sanookin suoraan, että luottamus syntyy luottamalla”, Kettunen kertoo.

Hyviä pomoja on ilmiannettu jo 600

Eteran Ilmianna paras pomo -kilpailu on ollut käynnissä syksystä 2013 lähtien. Esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu jo kaikkiaan 600. Nyt pomoja palkitaan neljännen kerran.

Etera palkitsee neljä alueellista parasta pomoa. Julkaisemme kunkin alueen parhaan pomon viikoittain. Seuraavaksi palkitaan Etelä-Suomen paras pomo 10.5. Alueellisten parhaiden pomojen joukosta valittava Suomen paras pomo julkaistaan 23.5.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Stefan Björkman p. 050 63219, stefan.bjorkman@etera.fi
Työhyvinvointipalveluiden päällikkö Tomi Hussi p. 050 517 9209, tomi.hussi@etera.fi

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti