Seuraa Etera

Etelä-Suomessa uskotaan sosiaaliseen työnhakuun

Lehdistötiedote   •   Kesä 10, 2015 07:50 EEST

Etelä-Suomen ammattioppilaitoksista ja ammattikorkeakouluista valmistuvilla on selvästi luottoa työllistymiseen omalla alallaan. Verkostoituminen on nuorten mielestä kannattava juttu, jos mielii saada töitä.

Etera selvitti toukokuussa 2015 ammattiin valmistuvien alle 30-vuotiaiden asenteita, toiveita ja odotuksia työelämästä. Ammattiin valmistuvien nuorten työelämän tuntemuksia tutkittiin sekä verkkokeskusteluissa että Taloustutkimuksen suorittamalla kyselyllä.

”Eteran tavoite on olla muuttuvan työelämän osaaja, joten meille on tärkeää tietää, mitä nuoret ja vastavalmistuneet ajattelevat työelämästä”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman kommentoi tutkimusta.

Sosiaalisen ja digitaalisen aikakauden asenteet ovat iskostuneet Etelä-Suomen nuoriin ammattilaisiin. Jos työttömyys tulee eteen, jopa 59 prosenttia vastaajista uskoo työllistyvänsä parhaiten itse muodostettujen verkostojen avulla.

”Kannattaa markkinoida itseään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa”, nuoret kehottavat tutkimusten avoimissa vastauksissa.

Perinteiset työpaikkailmoitukset koetaan kuitenkin edelleen tärkeinä, sillä puolet nuorista uskoo työpaikan löytyvän työnantajien avoimien ilmoitusten kautta.

Tulipa tehtyä hyviä valintoja

Lähes kaksi kolmasosaa vastanneista uskoo, että omalla alalla on töitä tarjolla ja kahdeksan kymmenestä uskoo tekevänsä koulutusta vastaavia töitä vielä viiden vuoden kuluttua.

Etelä-Suomen nuorilta ammattilaisilta ei puutu joustavuutta ja sisua: jos koulutusta vastaavaa työtä ei kuitenkaan sattuisi saamaan, he ovat halukkaita tarttumaan täysin uusiin haasteisiin.
91 prosenttia vastanneista olisi valmiita tekemään muita kuin oman alan töitä ja jopa 78 prosenttia kouluttautumaan uudelleen toiseen ammattiin. Houkuttelevimpana vaihtoehtona kuitenkin nähdään jatkokouluttautuminen omalla alalla.

Nuoret eivät ole niin kiinni omassa kotipaikassaan, etteikö työn perään lähdettäisi: 78 prosenttia vaihtaisi paikkakuntaa Suomessa hyvän työn perässä ja yli puolet lähtisi vaikka ulkomaille.

Kuka muu muka?

Etelä-Suomessa kisa on kovaa työpaikoista – nuoret tietävät, että omaa osaamista ja persoonaa täytyy myydä.

Liki puolet vastaajista eli 49 prosenttia uskoo oman persoonan ja 38 prosenttia ylipäätään muista erottumisen auttavan työpaikan saamisessa. Koulumenestyksen merkitystä arvosti vain joka kymmenes vastanneista.

Työpaikkojen ovien uskotaan aukeavan omilla hyvillä ominaisuuksilla. Asenne, joustavuus, oma osaaminen ja aktiivisuus mainittiin valttikortteina työnhaussa. Sinnikkyydestäkään ei ole haittaa.

Vaikka esimerkiksi laadukas hakemus ja ansioluettelo nähdään tärkeänä, Etelä-Suomen nuoret luottavat kirkkaasti aiemman työkokemuksen, oman persoonan ja muista erottumisen voimaan työnhaussa.

Työkokemuksella pärjää

Kun valtakunnallisesti vajaa puolet ammattiin valmistuvista nuorista pitää työkokemusta tärkeimpänä tekijänä työnhaussa ja työpaikan saannissa, Etelä-Suomessa nuorista 60 prosenttia uskoo, että paikka napataan nimenomaan kokemuksella.

Neljäsosa vastaajista olisi valmis marssimaan yritykseen tapaamaan naamatusten ihmisiä, sillä uskovat sen parantavan mahdollisuuksia työllistyä.

Entä mitä mieltä muualla Suomessa? Tutustu valtakunnallisen tutkimuksen tuloksiin.

Eteran teettämässä tutkimuksessa tutkimusmenetelminä käytettiin verkkokeskusteluseulontaa sekä Taloustutkimuksen suorittamaa kyselyä, johon vastasi 418 ammattiin valmistuvaa 17–29-vuotiasta eri alojen ammattikoulu- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea.

Lisätiedot


Toimitusjohtaja Stefan Björkman, p. 050 63219, stefan.bjorkman@etera.fi
Viestintäpäällikkö Annukka Lalu, p. 050 563 4211, annukka.lalu@etera.fi

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti