Seuraa Etera

Etera yhteistyöhön professori Markku Partisen ja yrittäjä Leeni Peltosen kanssa

Lehdistötiedote   •   Syys 22, 2016 09:46 EEST

Verkkovalmennus antaa työikäisille parempia unitaitoja


Erilaiset unihäiriöt ovat työikäisillä yleisiä. Eteran tekemässä työkykytutkimuksessa niistä kertoi kärsivänsä kolmannes vastaajista. Helsingin Uniklinikan tutkimusjohtaja Markku Partisen sekä viestintäyrittäjä Leeni Peltosen tuottama univalmennus täydentää Eteran työkykypalveluita.

Valmennuksen tavoitteena on parantaa unenlaatua, päiväaikaista vireyttä ja työkykyä. Kuukauden pituinen univalmennus neuvoo unenhuollon keinoja ja opettaa rentoutumaan erilaisten harjoitteiden avulla.

Verkkovalmennuksen aikana osallistujat saavat tutkittua tietoa unen mekanismeista sekä unen ja palautumisen merkityksestä hyvinvoinnilleen valmennusaineistossa ja webinaareissa.

Unihäiriöt heikentävät työkykyä ja nostavat sairastumisriskiä

”Eteran tekemissä työkykytutkimuksissa unihäiriöt nousevat selvästi esiin yhtenä työkykyä alentavana tekijänä. Univalmennus on meille yksi keino tukea Eterassa vakuutettujen työntekijöiden ja yrittäjien hyvinvointia”, kertoo työhyvinvointipalveluiden päällikkö Tomi Hussi.

Eteran työkykytutkimuksen (2016) mukaan unihäiriöt ovat yleisiä kaikilla työikäisillä. Reilu 30 prosenttia vastanneista kertoo nukkuvansa riittävästi vain kolmena yönä viikon aikana. Riittämättömästä yöunen määrästä kärsivät eniten 30–40-vuotiaat. Sitä vanhemmissa ikäluokissayleistyvät yöheräily ja unettomuus. Erityisesti unihäiriöistä kärsivät keskijohto, esimiehet ja yrittäjät.

”Huono uni on sekä vaarallista että kallista. Väsyneelle sattuu tapaturmia, kun keskittymiskyky heikkenee. On selvää, että silloin tuottavuus laskee .”

Verkkovalmennus tuo unentaidot jokaisen ulottuville

Professori Markku Partisen ja yrittäjä Leeni Peltosen mielestä univalmennus on tärkeä hanke työikäisten unenlaadun parantamiseksi.

”Yhteistyössä syntyvä univalmennus on täysin uusi konsepti. Olemme iloisia, että tämän projektin myötä pystymme tarjoamaan apua huonon unenlaadun kanssa kamppaileville”, viestintäyrittäjä Leeni Peltonen sanoo. Hänen kirjansa Valvomo – kuinka uneton oppi nukkumaan (2016) nostatti paljon keskustelua unettomuuden hoitokeinoista.

”Lääkkeettömiä hoitokeinoja on tarjolla aivan liian vähän, vaikka tarve niille on ilmeinen. Joka toinen perusterveydenhuollossa käyvä potilas valittaa jollain lailla unensa laadusta. Unilääkkeet eivät läheskään aina ole siihen paras hoito. Siksi Univalmennus, joka verkon välityksellä voi saavuttaa potilaat missä vain, on tärkeä lisä keinovalikoimaan”, tutkimusjohtaja Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta sanoo. Hän on hoitanut unettomuudesta, uniapneasta ja muista unihäiriöistä kärsiviä potilaita yli 30 vuotta.

Lisätiedot

Työhyvinvointipalvelujen päällikkö Tomi Hussi, Etera 050 5179209, tomi.hussi@etera.fi

Viestintäyrittäjä Leeni Peltonen, Sanoi Oy, 0400 702527, leenipeltonen@gmail.com

Tutkimusjohtaja Markku Partinen, 010 2311482,  markku.partinen@vitalmed.fi

Kymmenen faktaa unesta

  • 1.Univajeesta kärsii yhä useampi, ja työikäisten univaikeudet lisääntyvät eniten.
  • 2.Univajeen haitat tuntuvat koko elimistössä.
  • 3.Syvä uni on kuin katuharja: se puhdistaa aivoista kuona-aineita, kuten beeta-amyoideja, joiden kertyminen on yhdistetty Alzheimerin tautiin.
  • 4.Päivällä opitut asiat siirtyvät syvän unen aikana pitkäkestoiseen muistiin.
  • 5.Univaje iskee erityisesti etuaivolohkoon: se heikentää muistia, tarkkaavaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä.
  • 6.Unen puutteessa sokerinsieto heikkenee, jolloin diabetesriski kasvaa.
  • 7.Univaje aiheuttaa elimistössä hälytystilan, matala-asteisen tulehduksen, joka on yhdistetty moniin kansantauteihin.
  • 8.Univaje heikentää vastustuskykyä tavallisille tartuntataudeille.
  • 9.Univaje lihottaa: se nostaa nälkähormonin pitoisuutta ja saa ahmimaan epäterveellistä ruokaa.
  • 10.Univaje lisää tapaturmariskiä heikentäessään tarkkaavaisuutta.

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti