Seuraa Etera

Edes iso palkka ei saa Itä-Suomessa töihin – ilmapiiri houkuttaa enemmän

Lehdistötiedote   •   Kesä 10, 2015 07:50 EEST

Vapaus on Itä-Suomen nuorille ammattiin valmistuville palkkaa suurempi houkutin.

Eläkevakuutusyhtiö Etera selvitti toukokuussa 2015 ammattiin valmistuvien alle 30-vuotiaiden asenteita, toiveita ja odotuksia työelämästä. Ammattiin valmistuvien nuorten työelämän tuntemuksia tutkittiin sekä verkkokeskusteluissa että Taloustutkimuksen suorittamalla kyselyllä.

”Eteran tavoite on olla muuttuvan työelämän osaaja, joten meille on tärkeää tietää, mitä nuoret ja vastavalmistuneet ajattelevat työelämästä”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman kommentoi tutkimusta.

Itä-Suomen nuoria ammattilaisia innostaa työelämässä etenkin hyvä työilmapiiri, mutta myös työn sisältö ja se, että työssä pääsee kehittymään. Nuorta ei motivoi edes kova palkka, jos yllä mainitut asiat eivät ole kunnossa.

Suurelle palkalle antaa isoimman painoarvon vain vajaa viidennes vastaajista. Joustavista työajoista nauttisi vajaa kolmannes vastaajista. Vapaus on siis palkkaa parempi houkutin hommiin.

Itä-Suomi, pidä omistasi kiinni

Itä-Suomessa kannattaisi pitää alueen nuorista kiinni: puolet vastanneista olisi valmiita muuttamaan jopa ulkomaille omaa koulutusta vastaavan työn perässä ja 78 prosenttia on valmis pakkaamaan muuttolaatikot, jos toiselta paikkakunnalta Suomessa löytyy koulutusta vastaavia töitä.

Itä-Suomessa varsinkin ammattikorkeakouluopiskelijat uskovat siihen, että oman alan hommia löytyy.  Kaikista ammattiin valmistuvista 86 prosenttia uskoo työskentelevänsä omalla alallaan vielä viiden vuoden kuluttua ja 75 prosenttia kymmenen vuoden kuluttua.

Halu tehdä töitä on voimakas: 92 prosenttia Itä-Suomen vastaajista on valmiita tekemään muita kuin oman alan töitä. Nuoret ovat joustavia ja sitketä opiskelijoita, sillä jopa 94 prosenttia vastanneista olisi valmis jatkamaan opintoja omalla alallaan, mikäli se olisi avain työmarkkinoille.

Itä-Suomessa kolmannes nuorista työuralle suuntaavista uskoo, että työ löytyy verkostojen kautta. Valtaosa uskoo, että käyminen yrityksissä auttaa pääsemään töihin.
Nuoret tahtovat töihin – eivät maata sohvalla
Kävisitkö mieluummin töissä, vaikka siitä maksettaisiin vähemmän palkkaa kuin saisit yhteiskunnan tukia? Ehdottomasti, sanoo 69 prosenttia Itä-Suomen ammattiin opiskelevista nuorista.

Itä-Suomessa yli puolet vastanneista uskoo pystyvänsä työllistämään itsensä yrittäjänä.  Vakavasti tätä on harkinnut tai kokeillut 41 prosenttia vastanneista.

Töitä ollaan valmiita paiskimaan. Itä-Suomessa uskotaan eläkkeen koittavan 65–69-vuoden iässä. Melkein viidennes olisi valmis tekemään hommia yli 70-vuotiaaksi.

Entä mitä mieltä muualla Suomessa?

Tutustu valtakunnallisen tutkimuksen tuloksiin.

Eteran teettämässä tutkimuksessa tutkimusmenetelminä käytettiin verkkokeskusteluseulontaa sekä Taloustutkimuksen suorittamaa kyselyä, johon vastasi 418 ammattiin valmistuvaa 17–29-vuotiasta eri alojen ammattikoulu- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Stefan Björkman, p. 050 63219, stefan.bjorkman@etera.fi
Viestintäpäällikkö Annukka Lalu, p. 050 563 4211, annukka.lalu@etera.fi

Etera – Tässä ajassa.

Etera on työeläkeyhtiö, joka huolehtii suomalaisten eläketurvasta. Kuuntelemme asiakkaitamme ja elämme mukana heidän rytmissään. Yli 50 vuoden kokemus erityyppisistä työsuhteista tekee Eterasta muuttuvan työelämän osaajan. Työskentelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa suomalaisten työkyvyn edistämiseksi. etera.fi kertoo enemmän.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti