Seuraa Etera

Mitä eläkeuudistus tuo mukanaan?

Uutinen   •   Maalis 22, 2016 14:47 EET

Vuoden 2017 alusta tulee voimaan monenlaisia uudistuksia, jotka vaikuttavat sekä työntekijöiden että yrittäjien tuleviin työeläkkeisiin. Eläkeikärajat nousevat vaiheittain, eläkettä karttuu yhtäläisesti eri-ikäisille ja käyttöön tulee uusia eläkemuotoja.

Lainmuutos koskee vuonna 2017 tai sen jälkeen myönnettäviä eläkkeitä tai maksettavia palkkoja. Ensimmäisenä eläkeuudistuksen vaikutukset kohtaavat 1950-luvulla syntyneet.

Eläkeikä nousee vähitellen

Alin vanhuuseläkeikä nousee asteittain. Myös vakuuttamisvelvollisuuden ja vanhuuseläkkeen yläikäraja nousee nykyisestä 68 vuoden iästä asteittain. Uudet ikärajat koskevat vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneitä.

Vanhuuseläkkeen alaikärajaa nostetaan kolmella kuukaudella vuodessa, kunnes vanhuuseläkeiän alaraja on 65 vuotta.

Vuosina 1955–57 syntyneillä vanhuuseläkkeen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja 1962 syntyneillä ja sitä nuoremmilla 70 vuotta.  

Uudenlaisia eläkkeitä

Eläkeuudistus tuo muassaan kaksi uutta eläkelajia: osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen myötä poistuu käytöstä osa-aikaeläke. Uusi eläkelaji antaa mahdollisuuden nostaa osa eläkkeestä jo hieman ennen varsinaista vanhuuseläkeikää riippumatta siitä, jatkaako työntekoa vai ei. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen voi ottaa myös lykättynä eli alimman vanhuuseläkeiän jälkeen.

Työuraeläke voi olla mahdollisuus, jos takana on pitkä ja kuluttava työura. Vähintään 38 vuotta työtä tehneillä ja 63 vuotta täyttäneillä on mahdollisuus työuraeläkkeeseen, jos työura on tehty rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavassa työssä.

Vuonna 2017 osittain varhennettua vanhuuseläkettä voi nostaa aikaisintaan 61-vuotiaana. Ensimmäiset työuraeläkkeet voidaan myöntää vuonna 2018.

Tutustu tarkemmin eläkeuudistukseen

Lue lisää eläkeuudistuksen muista vaikutuksista osoitteesta etera.fi/elakeuudistus. Sivulta löydät myös kätevän infokortin, josta muutokset ja aikataulut selviävät pähkinänkuoressa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti