Seuraa Etera

Milloin kesätyöstä pitää maksaa TyEL- tai YEL-maksu?

Uutinen   •   Kesä 17, 2016 15:06 EEST

Kesä on sesonkiyrittäjien ja tilapäisten kesätyöntekijöiden aikaa. Muista huolehtia yrittäjän ja työntekijän lakisääteiset työeläkevakuutukset kuntoon.

Tässä pähkinänkuoressa säännöt, miten ja milloin yrittäjä tai työntekijä pitää vakuuttaa. Eteran vakuutuskartoituksella voit selvittää helposti, onko TyEL- tai YEL-vakuutus tarpeen.

Työntekijän TyEL-vakuutus

Kaikki 18–67-vuotiaat työsuhteessa olevat työntekijät vakuutetaan. 

  • Jos palkka jää alle 57,51 euron kuukaudessa, ei työntekijälle tarvitse hankkia TyEL-vakuutusta, eikä häneltä peritä työntekijän työeläkemaksua.
  • Työnantaja maksaa työeläkemaksun (25,1 % bruttopalkasta/ sopimustyönantaja 24,6 % bruttopalkasta) kokonaisuudessaan Eteraan.
  • Työntekijän palkasta vähennetään työntekijän TyEL-maksu (alle 53-vuotias työntekijä 5,70 % ja 53 vuotta täyttänyt 7,20 %)
  • TyEL-vakuutus tulee hankkia palkanmaksua seuraavan kuun 20. päivään mennessä. Jos yrityksellä on jo TyEL-vakuutus, kesätyöntekijän ilmoitetaan samassa TyEL-ilmoituksessa kuin muutkin työntekijät.
  • Myös ulkomaalaiset työntekijät vakuutetaan, jos heillä ei ole ns. lähetetyn työntekijän todistusta lähtömaastaan. 

18 vuotta täyttävä nuori

TyEL-vakuutus tulee hankkia nuorelle 18 vuoden täyttämiskuukautta seuraavan kuukauden alussa. Ratkaiseva on palkanmaksukuukausi. Jos työntekijä täyttää 18 vuotta esimerkiksi 30.6. ja kesäkuun palkat maksetaan heinäkuussa, alkaa työntekijän TyEL-vakuutusvelvollisuus heinäkuun alusta.

Palkkaatko kesätyöntekijöitä vain tilapäisesti?

Jos palkkaat kesätyöntekijän vain tilapäisesti, et tarvitse vakuutussopimusta, vaan voit hoitaa TyEL-vakuutuksen tekemällä tilapäisen työnantajan palkkailmoituksen.

TyEL-vakuutussopimus tulee kuitenkin tehdä, jos työnantajalla on työsuhteessa jatkuvasti työntekijöitä tai sen maksama palkkasumma kuuden kuukauden ajalta ylittää 8 238,00 euroa.

Vakuutuskartoituksella selvität helposti, tarvitsetko TyEL-vakuutuksen.

Milloin sesonkiyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutuksen tarvitsevat myös sesonkiyrittäjät, joiden toiminta jatkuu vuodesta toiseen alle neljän kuukauden mittaisena ( esim. kesäkioskiyrittäjä). Tällöin yrittäjätoimintaa pidetään yhdenjaksoisena ja YEL-vakuutus tulee olla voimassa ympäri vuoden.

Lisäksi pätevät YEL:n yleiset ehdot. YEL-vakuutuksen tarvitsevat kaikki 18–67-vuotiaat yrittäjät, joiden

  • työ jatkuu ainakin neljä kuukautta ja
  • YEL-työtulo on vuositasolla vähintään 7 557,19 euroa.

YEL-työtulo tarkoittaa rahallista arviota työpanoksesta yrittäjänä. Se ei ole sama asia kuin rahapalkka tai yrityksen tuottama voitto.

YEL-työtulo vaikuttaa eläkkeen lisäksi moniin sosiaalietuuksiin kuten vanhempainpäivärahaan ja sairauspäivärahaan. Siksi työtulo kannattaa mitoittaa vastaamaan omaa työpanosta.

YEL-vakuutus tulee hankkia kuuden kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta. Sen saat helposti täyttämällä vakuutushakemuksen.

Alle 53-vuotiaiden YEL-vakuutusmaksu on 23,60 % työtulosta. Yli 53-vuotiailla se on 25,10 %.

Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvä saa vakuutusmaksuunsa 22 prosentin alennuksen neljältä ensimmäiseltä vuodelta.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti