Seuraa Etera

Lastenhoitoapu auttaa henkilöstöä työn ja perheen yhteensovittamisessa

Uutinen   •   Kesä 15, 2016 15:45 EEST

Lapset esittivät visaisia kysymyksiä toimitusjohtaja Stefan Björkmanille hänen pistäytyessään tervehtimässä eteralaisten jälkipolvea.

Eterassa tuetaan perheen ja työn yhteensovittamista monin tavoin. Tänä kesänä on kokeiltu uutta aluevaltausta. Eteraan palkattiin lastenhoitaja kesäkuun ajaksi.

”Alkukesä ennen oman loman alkua on monelle huoltajalle melkoista palapeliä, kun lapselle pitäisi löytyä hoitopaikka ja alaluokkalaiselle seuraa pitkän työpäivän ajaksi. Hoitoapu on tullut tarpeeseen ja lapset ovat innoissaan äidin tai isän työpaikan näkemisestä”, kertoo Eteran henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.

Lapsiparkki pyörii päivittäin


Eteran henkilökunnan lapsiparkin toiminta on järjestetty hyvin yksinkertaisesti. Eteralaiset ovat voineet ilmoittaa lapsensa hoitoon yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Myös isovanhemmat saivat mahdollisuuden auttaa: lapsenlapsetkin pääsivät mukaan.

Lapsia on ollut hoidossa päivittäin vajaa kymmenen. Tarpeen mukaan innokkaita apukäsiä on riittänyt. Käytännön syistä mukaan otettiin ei-päiväunia nukkuvia alle kouluikäisiä sekä eka- ja tokaluokkalaisia. Hoitaja suunnittelee ohjelman jokaiselle päivälle.

Työympäristö inspiroi


Lapset käyttävät monipuolisesti Eteran tiloja: neuvotteluhuoneita, monitoimitiloja, liikuntasalia. Äidin tai isän työpaikalta löytyy lapsen mielestä monia mielenkiintoisia paikkoja. Esimerkiksi kierros auditoriossa oli kuuleman mukaan jännä kokemus.

Työympäristö on innoittanut lapsien leikkejä. He ovat pitäneet kokouksia ja tehneet työpapereita. Moniin leikkeihin riittävät hyvin paperit, kynät, fläppitaulut ja muut aikuisille tuttuakin tutummat välineet. Henkilöstö on myös tuonut kotoaan lasten kasvaessa turhaksi jääneitä leluja ja kirjoja.

Toki Etera-talosta on lähdetty myös ulos. Läheinen Keskuspuisto, liikennepuisto, leikkipuisto ja muut lähiseudut on kierretty. Lounasta ja välipalaa lapset syövät Eteran henkilökuntaravintolassa.

Joustava työaika tuo pelivaraa


”Lastenhoitoapu on vain yksi monista keinoista, joilla Eterassa tuetaan työn ja perheen yhteensovittamista”, toteaa Sami Ärilä. ”Samalla pääsimme tarjoamaan kesätyöpaikan opiskelijalle.”

Joustavat työaikajärjestelyt mahdollistavat liikkumisvaran päivittäisessä työajassa oman työaikasaldon mukaan. Tarvittaessa aamulla voi olla vähän pitempään kotona alakoululaisen kanssa tai lapsen asioita pääsee hoitamaan jo aiemmin iltapäivällä.

Myös etätyö tuo päiviin joustoa. Kun työmatkoihin käytetty aika jää pois, tulee lapselle lyhyempi hoitopäivä. Toisaalta jo alkuiltapäivästä kotiin saapuva koululainen tietää, että vanhempi on tarpeen tullen lähellä.

Joustavan työn mahdollisuuksia ovat myös osittainen hoitovapaa, perhevapaat ja osa-aikatyö.
”Olen voinut hyödyntää monenlaisia vaihtoehtoja työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Hoitovapaan aikana pääsin tekemään tuntitöitä, mikä toi ihanaa vaihtelua arjen pyörittämiselle kotona ja piti kiinni työelämässä ja siinä tapahtuneissa muutoksissa”, miettii eteralainen Saija Malm omia ratkaisujaan.

”Nyt pienten lasten äitinä teen lyhennettyä työviikkoa ja silloin tällöin etätöitä. Se helpottaa hektistä arkea lasten kanssa. Myös kesähoitoapua pääsimme hyödyntämään ennen heinäkuussa alkavaa perheen yhteistä kesälomaa.”

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti