Seuraa Etera

Icehearts-pojat valtasivat sukkatehtaan Ylöjärvellä

Uutinen   •   Marras 14, 2017 15:00 EET

Sukkamestarit Oy:n tehtaanjohtaja Jani Tarkki esittelee Icehearts-lapsille sukkatehtaan arkea.

Arvaisitko, että bussikyyti sukkatehtaalle saa kymmenvuotiaat pojat koulupäivän jälkeen rauhoittumaan ja kysymään lisää sukanteosta? Näin kävi eräänä päivänä Tampereella.

Etera tukee valtakunnallista, lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevää Icehearts-toimintaa. Syksyisenä iltapäivänä viisitoista Icehearts-kummijoukkueiden poikaa Tampereen Kaukajärvi–Annalasta ja Tesomalta pääsi tutustumaan työelämään.

Retki alkaa Annalan koulun pihalta, jonne Tokeen Liikenteen toimitusjohtaja Hannu Tokee peruuttaa yhden yrityksensä isoimmista tilauslinja-autoista. Valtavaan 58-paikkaiseen bussiin pyrähtävät pojat reppujensa ja kasvattajiensa, Petri Pätiälän ja Antti Markkasen kanssa.

Tilaa on kaikille. Tännehän mahtuisi kokonainen jääkiekkojoukkue! ”Onko tämä Kooveen auto?” Bussin etuikkunan kylttiin jäänyt koovee-teksti kiinnostaa poikia.

Icehearts-päivän kuskiksi toimistopöydän äärestä päästetty toimitusjohtaja paljastaa, että Tokeen autot ovat useiden tamperelaisjoukkueiden ahkerassa käytössä pelimatkoilla.

Neljännesvuosisadan Tokeen Liikenteen toimitusjohtajana toiminut Hannu malttaa hetkeksi luopua penkistään. Valtteri, Elias, Miro, Rinaldo, Jimi, Kunto, Joa, Samuel ja Benjamin istahtavat parkkipaikalla vuoronperään kuljettajan paikalle.

Pojilta eivät Hannulle kysymykset lopu. ”No, oletko ajanut Tanskassa – entäs Libyassa?”

Sitten Riku Kauppisen Tesoman-joukkue säntää bussiin. Pojilta jäävät tänään salibandyharjoitukset väliin, mutta siihen nähden keskittyminen on komeaa.

Hiljaista kuin sukkatehtaalla?

Ylöjärvellä Sukkamestarit Oy:n tehtaanjohtaja Jani Tarkki vangitsee poikien huomion kertaamalla ensin tehdaskierroksen säännöt. Mihinkään ei saa koskea. Odottakaa. Tulkaa perässä. Kädet voi pitää vaikka taskussa. Kukaan ei halua, että koneet pysähtyvät.

Täällä valmistuu noin puolet kaikista Suomessa myytävistä sukista. Töitä tehdään ympäri vuorokauden neljänkymmenen työntekijän voimin. Koneet suoltavat maailmalle kolmisen miljoonaa sukkaparia vuodessa. Joukossa on myös erikoisvalmisteisia, kestäväneuloksisia jääkiekkosukkia.

Tarkki kysyy pojilta, mikä mahtaa olla paras materiaali kylmällä ilmalla? Käsiä nousee heti pystyyn. ”Merinovilla”, tietää Jimi. ”Hei, onko teillä Ilves-sukkia?”

Neulomon, saumauksen, viimeistelyn ja pakkaamon jälkeen pojat antavat palautteensa. ”Tämä on tosi hieno paikka. Pääseekö tänne töihin?”

Seisomme pahvilaatikoiden keskellä pakkaamossa. Jani arvuuttelee, kuinka monta sukkaparia laatikoissa on. ”No, ainakin miljoona! Onko Aku Ankka -sukkia?”

Lopuksi selviää, että ympärillä oleviin laatikoihin mahtuu noin 370 000 sukkaparia, osa niistä on matkalla pojillekin tuttuihin marketteihin.

Kasvattajan rooli

Paluumatkalla Tesoman-joukkuetta luotsaava Riku Kauppinen kertoo, että Icehearts-joukkueiden kokoaminen alkaa jo esikoulusta, yhdessä varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen kanssa.

Pojilla voi olla monenlaisia hankaluuksia: on vaikea keskittyä tai tulla toimeen muiden lasten ja aikuisten kanssa. Jotkut pelkäävät kouluun menoa tai käyttäytyvät aggressiivisesti.

Riku itse pelasi aikoinaan pesäpalloa Ulvilassa ja tietää kokemuksesta, mitä joukkueurheilu voi antaa. Iceheartsin kasvattajilla on kaikilla kokemusta joukkueurheilusta. Se opettaa yhteishenkeä, toisen huomioimista, kärsivällisyyttä, pettymysten sietämistä – ja antaa onnistumisen kokemuksia.

”Teemme poikien kanssa mahdollisimman paljon yhdessä. Menemme oppitunneille ja autamme läksyjen tekemisessä. Näin pystymme paremmin auttamaan.”

Yhteistyö vanhempien kanssa on myös tärkeää. Useimmiten se sujuu, kun luottamus on ensin saavutettu. ”Yksi poika ei uskaltanut tulla kouluun ollenkaan. Menin ensin pojan kotiin oven taakse juttelemaan hänen kanssaan. Jossain vaiheessa kuljimme yhdessä kouluun, teimme tehtäviä liikuntatilassa. Vähitellen hän alkoi kävellä kotoa kouluun, meni luokkaan ja välitunnillekin ilman minua.”

Tärkeintä on, että ei ole kiire

Icehearts-kasvattajat kymmenellä paikkakunnalla Suomessa ovat mukana lasten elämässä kotona, koulussa ja harrastuksissa esikouluikäisestä peruskoulun loppuun.

Tampereella toimii nyt neljä Icehearts-joukkuetta. Ensi vuoden talousarvioesitykseen ehdotetaan neljän uuden joukkueen perustamista kaupunkiin.

Toiminnan vaikutuksia myös tutkitaan. Laskelmien mukaan yhden joukkueen toiminta tuo yhteiskunnalle säästöjä laskutavasta riippuen noin miljoonasta eurosta lähes kolmeen miljoonaan euroon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n vielä meneillään olevassa pitkittäistutkimuksessa on havaittu myönteisiä muutoksia muun muassa lasten sosiaalisissa taidoissa.

Etera vie tänä syksynä Tampereen kummijoukkueidensa lapsia kurkistamaan työelämään. Tutustuminen bussinkuljettajan työhön ja sukkatehtaaseen oli ensimmäinen yritysvierailuista.

”Etera on mukana tukemassa suomalaisten työkykyä ja työhyvinvointia. Pärjäämisen eväät hankitaan jo nuorena, ja siksi on tärkeää pitää huolta kaikista ja ehkäistä syrjäytymistä”, vierailulla mukana ollut Eteran asiakaspäällikkö Markku Haapaniemi sanoo.

Teksti: Vuokko Maria Nummi
Kuvat: Rami Marjamäki


Etera tukee työkyvyn ja terveyden edistämistä

Etera tukee vuosittain työkyvyn ja terveyden edistämistä ja lahjoittaa rahaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Viime vuosina valtaosa yleishyödyllisiin tarkoituksiin varatuista rahoista on käytetty lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevään ja työllistymistä edistävään toimintaan sekä mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisyyn keskittyviin tutkimuksiin.

”Syrjäytymiseen on puututtava ennakkoon. Se on pitkäjänteistä työtä”, Eteran toimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo. 

Lue lisää: etera.fi/vuosikertomus

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti