Seuraa Etera

Finnsteve – Eteran Työkykypalkintofinalisti 2016: ”Työhyvinvointi syntyy luottamuksesta”

Uutinen   •   Elo 30, 2016 10:21 EEST

”Finnstevessä on räätälöity työtehtäviä. Pitkään raskasta satamatyötä tehneet ahtaajat ovat voineet jatkaa toisessa tehtävässä tai tutussa työssä uudella tavalla”, kertovat HR Specialist Taina Butilkin ja toimitusjohtajan sijainen Kimmo Lehtinen.

Satamaoperaattori Finnstevellä on tehty pitkäjänteistä työhyvinvointityötä, joka on kasvattanut yrityksen tulosta sadoilla tuhansilla euroilla.

Finnsteven toimitusjohtajan sijaisella Kimmo Lehtisellä on vuosikymmenen kokemus satamaoperaattoritoiminnasta. Hän on nähnyt työhyvinvoinnin pitkäjänteisen kehittämisen vaikutukset omalla työpaikallaan, kun työhyvinvoinnin kehittämisestä on tullut keskeinen osa Finnsteven arkea.

”Meillä tartuttiin työhyvinvoinnin kehittämiseen ja erityisesti pitkien sairauspoissaolojen vähentämiseen jo paljon ennen uuden sairausvakuutuslain mukaista varhaisen tuen mallia”, Lehtinen sanoo. ”Lähdimme miettimään yhdessä työterveyshuollon ja työntekijöiden kanssa keinoja, joilla auttaisimme pitkille sairauslomille joutuneita työntekijöitä. Tavoitteena oli palauttaa heidän työnkykynsä jopa niin, että he voisivat palata kokonaan työelämään.”

Kevennystä ja uusia työtapoja


Työnantajan ja työntekijöiden välistä luottamusta on rakennettu yhteisillä tavoitteilla ja onnistumisten avulla. ”Työntekijöille on ollut tärkeää nähdä, että työnantaja on aidosti kiinnostunut työhyvinvoinnin kehittämisestä ja valmis satsaamaan siihen”, Lehtinen sanoo.

Finnstevessä on räätälöity ja kevennetty työtehtäviä niin, että vuosikymmenet raskasta satamatyötä tehneet ahtaajat ovat voineet jatkaa työtä jossakin toisessa tehtävässä tai tutussa työssä uudella tavalla.

Finnstevessä on työhyvinvoinnin työkalupakkiin otettu myös työtapojen kehittäminen. Lehtinen kertoo esimerkin trailereiden jalkojen veivauksesta. Se tarkoittaa trailerin jalkojen nostamista ja laskemista lastaus- ja purkuvaiheissa. ”Ennen sama kaveri veivasi sadat jalat yksin. Kun tätä tehtiin vuosikausia, olkapäihin tuli varmasti kulumia. Muutimme työtapaa niin, että trailereita eli kuljetusyksiköitä liikuttavat konekuskit veivaavat trailerin jalat itse. Raskas työvaihe jakautuu näin useammalle työntekijälle.”

Kun henkilöstö ikääntyy, tarvitaan lisäksi tehokkaampia toimia. Finnstevessä valitaan vuosittain kymmenen henkilöä tehostettujen työhyvinvointitoimien piiriin. ”Tälle porukalle tarjoamme henkilökohtaiset kunto- ja hyvinvointiohjelmat, joiden tuloksia seurataan säännöllisesti. Pyrimme vaikuttamaan myös siihen, että hyvät elintavat jatkuvat ohjelman jälkeen”, Lehtinen kertoo.

Sairauslomien määrä putosi neljänneksen


Työhyvinvoinnin kehittäminen on tuottanut Finnstevellä mitattavia tuloksia. Sairauspoissaolojen määrä on laskenut parina viime vuonna noin 25 prosenttia ja työtapaturmatkin parikymmentä prosenttia. Erityisesti pitkät sairauspoissaolot ja vakavat tapaturmat ovat vähentyneet. ”Näissä tuloksissa heijastuu vuosien trendi, joka on tulosta pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstämme”, Lehtinen iloitsee.

Hyvät tulokset on laskettu myös euroiksi. ”Kyllä nämä tulokset merkitsevät satojen tuhansien eurojen säästöjä vuodessa. Jokainen poissaolopäivä maksaa, kun sairastuneen tilalle pitää ottaa toinen työtekijä. Tämän lisäksi tulevat vielä sairauspoissaoloista johtuvat välilliset kulut”, Lehtinen summaa. Sairauspoissaoloista saatuja eurohyötyjä on laskettu Finnstevellä kertomalla työntekijän keskimääräinen tuntipalkka vähentyneiden sairauspoissaolotuntien määrällä.

Työhyvinvointityötä ei kuitenkaan tehdä vain euronkiilto silmissä. Toiminnan lähtökohtana on, että henkilökunta on motivoitunut ja voi hyvin. Työhyvinvoinnin kehittämistyö yhdessä työntekijöiden ja työterveyshuollon kanssa kuuluu Finnstevessä kaikkien esimiesten tehtäviin, niin myös Kimmo Lehtisen. ”Saan jatkuvasti tietoja henkilöstöhallinnosta, miten työhyvinvointimme kehittyy. Arvioin sekä luottamusmiesten että johtoryhmän kanssa säännöllisesti, kuinka olemme onnistuneet ja miten voimme vielä parantaa asioita”, Lehtinen kertoo.

Työhyvinvoinnin teesit

  • Työnantajalla ja työntekijöillä on avoimet ja luottamukselliset välit.
  • Työhyvinvoinnin toimintatapoja kehitetään säännöllisessä kolmikantaisessa yhteistyössä työnantajan ja henkilöstön edustajien sekä työterveyshuollon kesken.
  • Varhainen puuttuminen auttaa poistamaan työhyvinvoinnissa havaittuja epäkohtia.
  • Avoin viestintä työhyvinvoinnin tavoitteista, tuloksista ja toimenpiteistä lisää luottamusta työyhteisössä.

Finnsteve

  • Helsingin ja Turun satamissa toimiva täyden palvelun satamaoperaattori, johon kuuluu kolme yritystä: Finnsteve, Containersteve ja FS Terminals.
  • Tarjoaa ahtausta, terminaalitoimintoja, varastointia ja dokumentointia.
  • 250 työntekijää Helsingin Vuosaaressa ja 30 Turun satamissa (Pansio ja Länsisatama).
  • Liikevaihto oli 35,9 miljoonaa euroa ja tulos 1,9 miljoonaa euroa tappiolla vuonna 2015.
  • Kuuluu Finnlines-konserniin, jonka omistaa italialainen Grimaldi Group.

 

Teksti Jukka Nortio Kuvat Minna Kurjenluoma

Seuraa uutisointia


Eteran Työkykypalkinto jaetaan vuosittain työkyvyn edistämisessä ansioituneelle yritykselle, organisaatiolle tai tiimille. Esittelemme kaikki vuoden 2016 finalistit elokuun aikana.

Tänä vuonna Työkykypalkinnon voittajan valitsee Lasse Laatunen. Voittaja julkistetaan 8.9.2016. Seuraa uutisointia uutishuoneessamme etera.fi:ssä sekä sosiaalisen median kanavissamme Twitterissä, LinkedInissä ja Facebookissa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti