Seuraa Etera

Tomi Hussi: Hyvästä tutkimusyhteistyöstä virtaa käytännön tekemiseen

Blogikirjoitus   •   Tammi 24, 2017 09:05 EET

Näin uuden vuoden alussa on hyvä tilaisuus pysähtyä hetkeksi pohtimaan edellisvuotta ja siihen liittyviä tekemisiä. Monenlaisiin mielenkiintoisiin juttuihin vuosi 2016 ehti minutkin heittää mukaan, mutta päällimmäisinä mieleen nousevat Ratkaisutoimisto Seedin vetämä Future CEO –hanke sekä Aura, Ahonen, Hussi ja Ilmarinen -porukalla jälleen kerran tehty Strateginen hyvinvointi 2016.

Future CEO –hankkeen toteuttamisessa oli itselleni ennennäkemätöntä energiaa. Ohjausryhmän palavereissa oli alusta alkaen mahdottoman hieno tekemisen meininki ja vahva kokemus siitä, että olemme yhdessä tekemässä jotain merkittävää.

Tutkimusryhmässä mukana oleminen haastoi myös minut pohtimaan toimitusjohtajaa ja hänen jaksamistaan sekä johtamista ylipäätään ihan uudenlaisesta kulmasta. On liian helppoa mennä sen taakse, että johdon tehtävänä on määrittää yrityksen tekemisen suunta.

Todellisuudessa toimitusjohtajan vuorovaikutuksen dynamiikka sekä hallituksen että johtoryhmän välillä on hyvin hienovireistä. Ja miten erilaisia monet organisaation toimintaan liittyvät käsitykset ovatkaan jo toimitusjohtajan välittömässä lähipiirissä. Jos toimitusjohtaja jää kuplaan jo suhteessa hänet tehtäväänsä nimittäneeseen hallitukseen ja hänen itse valitsemaansa johtoryhmään, niin kuilua henkilöstön ja johdon välillä ei paljon enää tarvitse ihmetellä.

Johtamisen mekanismeihin puolestaan pureutuu Strategisen hyvinvoinnin tutkimuksemme. Kun olen saanut tehdä jokaisen totettajakolmikon jäsenen kanssa yhdessä hommia eri muodoissaan jo vuosien ajan, niin tämän ryhmän kokoontuminen tuntuu joka kerta suorastaan jonkinlaiselta ammatilliselta kotiinpaluulta.

Strategisen hyvinvoinnin tutkimuksella on jo sinänsä merkittävää itseisarvoa, sillä tutkimussarja on tuottanut poikkeuksellisen vahvan aikasarjan, jota Ossi Aura on ansiokkaasti blogeissaan tarkastellut. Tutkimuksen sisältöön tuodaan joka kerta kuitenkin myös uutta kulmaa, kuten tällä kertaa ensimmäistä kertaa tarkastelussa mukana ollut henkilöstötuottavuus. Ossi Auran ja Guy Ahosen kanssa rakennettu Henkilöstötuottavuuden malli on tärkeässä roolissa Eteran työhyvinvointipalveluiden vaikuttavuuden osoittamissa. Myös tämä ajattelu jalostui hurjasti mahdollisuudesta tarkastella ilmiötä paljon laajemman yritysjoukon kannalta kuin tähän asti.

Tunnen suurta kiitollisuutta siitä, että minulle on tarjoutunut mahdollisuus olla mukana kummassakin tutkimusryhmässä. Kokemusta vahvistaa omalta osaltaan se, että molemmista on tullut ryhmiä, jotka jatkavat toimintaansa eivätkä jääneet yhden toteutuskerran päiväperhoiksi. Future CEO kääntää tänä vuonna katseensa pieniin ja keskisuuriin, 2–99 henkeä työllistäviin yrityksiin ja Strategista hyvinvointia tarkastelemme seuraavan kerran 2018. Minä saan näistä mahdollisuuksista valtavasti virtaa omaan tekemiseeni. Toivottavasti löydöksemme tukevat myös sinua omassa työssäsi.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti