Seuraa Etera

Stefan Björkmanin blogi: Syytä juhlaan

Blogikirjoitus   •   Syys 10, 2015 12:30 EEST

Äitini täyttää 75 vuotta. Kävimme keskimmäisen poikani kanssa periaatteellisen keskustelun siitä kumpi on tärkeämpää, osallistua isoäidin juhlaan vai mennä juuri nyt kiinnostavampaan tapahtumaan.

”Voinhan minä käydä onnittelemassa muutenkin.” Pidin pääni ja perustelin vastakkaisen kantani. Se ei ole sama asia.

Tiukahkon keskustelun jälkeen nuori mies päätyi osallistumaan 75-vuotisjuhlaan. Hänkin päätyi hetken mietittyään siihen, että on tärkeää juhlia läheisiään yhdessä. Siitä saa itsekin voimaa.

Paikka perinteelle 

Rakennusalalla on hieno perinne. Rakennuksen valmistumisen puoliväliä juhlistetaan vieläkin usein harjannostajaisilla. Parhaimmillaan juhlitaan kolmea virstanpylvästä. Peruskiven muuraus, harjannostajaiset ja avajaiset.

Minusta on hyvä pysähtyä hetkeksi ja kunnioittaa sekä muiden että omaa työtä. Lausutaan ääneen kiitos, syödään ja nauretaan yhdessä. Ei sen tarvitse olla sen monimutkaisempaa. Olivat kuulemma vauhdikkaampia ja kosteampia juhlia ennen. Henkilökohtaisesti pidän nykyistä hyvänä kehityksenä. Haukkukaa tosikoksi, jos haluatte.

Voisi toki siirtyä hiljaa seuraavalle työmaalle sen kummemmin pysähtymättä. Mutta miksi? Minusta olisi sääli, jos tämä perinne katoaisi. Kärsin kyllä sekä puheen kirjoittamisen että pidon pienemmänkin hankkeen osalta. Tämä on perinne, jota muuttuvassakin työelämässä tarvitaan.

Kun mitään ei tapahtunut

Rakennus on konkreettinen aikaansaannos ja palkitsee tietyllä tavalla jo olemassaolollaan. Tässä mielessä on vieläkin tärkeämpää muistaa ja huomioida hiljainen ja pitkäjänteinen työ, jota kaikissa työyhteisöissä tehdään taustalla.  

Hyvä minua lähellä oleva esimerkki on työ, jota tehdään työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyn parissa. Onnistuminen tarkoittaa ennaltaehkäisyä eli yksinkertaisesti sitä, että mitään ei tapahtunutkaan. On syytä tehdä tämä ”mitä ei tapahtunut” näkyväksi. Ellei erikseen pysähdy, ei edes huomaa että on syytä juhlia.  

Etera on huomioinut tätä työtä työhyvinvointipalkinnon ja Paras Pomo -valinnan kautta. Lokakuussa nostamme myös maljan ensimmäiselle Eteran Työkykypalkinnon saajalle. Raatimme on valinnut viisi hyvää ehdokasta. Palkinnon suunnittelija, muotoilija Stefan Lindfors, päättää voittajan tutustuttuaan näihin viiteen yritykseen. Tälläkin tavalla haluamme juhlistaa tärkeää asiaa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti