Seuraa Etera

Stefan Björkman: Lisää luottamusta eläkejärjestelmään

Blogikirjoitus   •   Kesä 29, 2016 09:30 EEST

Meillä on hyvin hoidettu ja vahva eläkejärjestelmä. Kuitenkin vain vähemmistö uskoo saavansa luvatun eläkkeen. Monet kokevat eläkejärjestelmän mustana laatikkona ja epäilevät hallinnon tehokkuutta, järjestelmän reiluutta ja sijoitusten järkevyyttä.

Mitä me voimme eläkeyhtiöinä tehdä?
1. Parantaa tehokkuutta ja lisätä avoimuutta.
2. Viestiä paremmin työkyvyttömyyden varalle rakennetusta turvasta ja siihen liittyvästä arvokkaasta työstä – emme ole pelkkiä sijoittajia.
3. Viestiä ja mahdollisesti osallistaa sijoitusten osalta muitakin kuin yhtiöiden hallinnossa toimivia, jotta ymmärrys lisääntyisi.

Tämän lähtökohdan ja nämä kolme asiaa kävin läpi Helsingin Sanomien toimittajan kanssa. Mistään eläke-etujen tinkimisestä, heikentämisestä tai pettämisestä ei ollut kyse.

Sijoituksiin liittyvän kohdan osalta, jos ihmiset haluavat tulevaisuudessa ohjata sijoituksia omien arvojensa tai oman näkemyksensä mukaan, niin päätösvallan mukana tulee siirtyä myös riski. Tästä viittaus Ruotsin järjestelmään, jossa osa päätösvallasta ja riskistä on siirretty. Osa haluaisi ohjata sijoituksia ja tehdä valintoja, kuten ”ei veroparatiisisijoituksia” tai ”lisää sijoituksia Suomeen”. Useimmat varmaankin uskoisivat varansa ammattilaisten hoitoon ilman eri ohjeita.

Uskon, että osittainen valinnanvapaus voisi rakentaa luottamusta myös nykyiselle järjestelmällemme ja että ihmiset tuntisivat järjestelmän enemmän omakseen vaikka täydestä etuusperusteisuudesta luovuttaisiin.

Myös luomuruualle ja tuulivoimasähkölle naurettiin jokin vuosi sitten.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti