Seuraa Etera

​Sometatko aivosi uuvuksiin?

Blogikirjoitus   •   Syys 30, 2016 09:07 EEST

Twiittailua, kuva Instagramiin, kommentointia WhatsApp-ryhmissä, vlogien katselua, LinkedIn-päivitys, tykkäyksiä Facebookissa, Snapchatin seurantaa. Jne. jne. jne. Oletko miettinyt, montako kertaa päivässä käytät eri some-kanavia? Keskeyttääkö some elämän vai elämä sometuksen?

Pystymmekö hallitsemaan feedien ja videoiden seurantaa? Onko meille tullut pakkomielle pikaviesteille? Kun kaiken täytyisi tapahtua vielä tässä ja nyt – muuten olet jo auttamattomasti myöhässä. 

Aamupäivällä käytyyn keskusteluun on turha enää vaikuttaa iltapäivällä.

Onhan se vähän vaikeaa olla osallistumatta, kun päiväkodin WhatsApp-ryhmässä käydään keskustelua päivänpolttavasta asiasta tai työpaikan pikkujouluja ollaan sopimassa ihan väärälle päivälle.

Mitä nuorempi ikäluokka, sitä suurempi on todennäköisyys someriippuvuudelle. Esimerkiksi 90 % alle 20-vuotiaista on Youtubessa. Whatsup, Instagram ja Snapchat yleistyivät nuorten joukossa vauhdilla.

Miten someriippuvaisuus ja nopea reagointi tässä hetkessä kuormittavat meitä? Luin viikonloppuna Kauppalehdestä kanadalaisesta MCMasterin yliopistolla tehdystä tutkimuksesta, jossa seurattiin 254 yliopisto-opiskelijan sosiaalisen median käyttöä. Tutkimuksen yhteenveto oli, että ne nuoret, jotka viettävät liian kauan aikaa netissä, kärsivät todennäköisesti mm. ahdistuksesta, tarkkaavaisuushäiriöistä, masennuksesta, keskittymisongelmista, impulsiivisuudesta ja jopa ADHD:sta.

Jo tällä hetkellä mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy alle 30-vuotiaiden joutua työkyvyttömyyseläkkeelle. Tyypillisiä nuorten mielenterveysongelmia ovat mm. masennus ja ahdistuneisuus.

Mielenterveyden häiriöt ovat toki yksilöllisiä, ja niihin vaikuttaa moni asia. Mutta jos nuoren vapaa-aikaa hallitsee some, on aivojen vaikeampi palautua. Aivojen haitallisen kuormittumisen tiedetään aiheuttavan henkistä ja fyysistä uupumusta, mielenterveyden oireita, sekä muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Tutkimme Eterassa vakuutettujen työntekijöiden työkykyä kyselyllä, jossa työntekijät arvioivat omaa terveyttään, henkisiä voimavarojaan, elintapojaan sekä työkykyään. Kyselystä kerätyn aineiston perusteella alle 30-vuotiaista (1 348 vastaajaa) ainakin suurimmalla osalla henkiset voimavarat ovat edelleen kunnossa. Mutta kymmenisen prosenttia ikäluokasta kärsii jo uupumusasteisesta väsymyksestä.

Isossa kuvassa tilanne näyttää toistaiseksi positiiviselta ja netin käyttökin kulkee tasapainossa elämänhallinnan kanssa. Hyvä niin.

Toki siinä vaiheessa on varmasti hyvä pysähtyä miettimään omaakin käyttäytymistä, jos jossain somessa tulee pistäydyttyä vartin välein eikä keskusteluista pysty irtautumaan päiväksikään. 

Kommentit (1)

    Niinpä! Kyllä on onni olla keski-ikäinen ja huonata, ettei ehdi aina somettamaan. Mutta on myönnettävä, että sosiaalinen aktiivisuus on lisääntynyt ja se on positiivista.

    - sikke - 2016-10-01 18:38 EEST

Lisää kommentti

Kommentti