Seuraa Etera

Leeni Peltonen: Onko sinulla varaa nukkua huonosti?

Blogikirjoitus   •   Syys 22, 2016 10:08 EEST

”Ei tässä nukkumaan ehdi. Pari tuntia jaksaa vielä, kun on pakko. Kirjanpito on tekemättä ja huomisen asiakastapaamisen power point kesken.”

”Herään aamuyöstä murehtimaan ensi viikon työsumaa. Ja seuraavaa kuukautta, jonne ei ole vielä tilauksia nimeksikään. Miten pystyn maksamaan palkkaa työntekijöille, entä itselleni?”

”Viikolla uni on jäänyt kolmeen neljään tuntiin. Nukun sitten viikonloppuna.”

Tunnistitko itsesi? Onko laadukas ja riittävän pitkä yöuni sinulle harvinaista herkkua?

Et ole yksin. Moni meistä tinkii unesta, koska on niin paljon tehtävää. Ja vielä useampi kärsii siitä, ettei saa nukuttua, vaikka haluaisi. Mutta kenenkään ei pitäisi nukkua liian vähän. Se on aivan liian suuri riski. Se tulee meille kaikille kalliiksi.

Univaje eli se että nukkuu liian vähän, on terveydelle haitallisempaa kuin uskoisi. Unenpuute kuluttaa ja sairastuttaa. Se tekee aivot sumeiksi, heikentää muistia, altistaa diabetekselle ja sydän- ja muistisairauksille. Väsynyt ei tee töitä tehokkaasti eikä nauti vapaa-ajastaan. Ihmissuhteetkin kärsivät, kun on jatkuvasti ärtynyt ja puolikuntoinen.

Onko meillä varaa menettää noin iso osa tehokkuudestamme ja työkyvystämme?

Miksi unen tärkeyteen on herätty juuri nyt? Tutkijat ovat paljastaneet aivan uutta tietoa unen merkityksestä. Aivotutkijat ovat muun muassa havainneet, että unen aikana aivoista siivotaan kuona-aineita, joiden kasaantuminen liittyy esimerkiksi muistihäiriöihin. Eli jos syvää unta ei saa riittävästi, aivot ovat tahmaa täynnä. Muisti ja tarkkaavaisuus heikkenevät, ja reaktiokyky hidastuu. Onnettomuusriski mm. liikenteessä kasvaa.

Tutkijat ovat huomanneet myös, että unenpuute pitää elimistössä yllä eräänlaista lievää tulehdustilaa. Se taas saattaa liittyä monen kroonisen sairauden, kuten diabeteksen riskitekijöihin. Tämä selittäisi, miksi unettomuudesta kärsivillä esiintyy tätä tautia enemmän. Flunssakin iskee helpommin silloin, kun ei nuku riittävästi, eli unella on vaikutusta myös vastustuskykyyn.

Unen vaikutus oppimiseen on dramaattinen: opittujen asioiden muistiin painaminen ei onnistu ilman syvää unta. Onko siis ihme, jos huonosti nukutun yön jälkeen unohtelet nimiä ja numeroita?

Uneen kannattaa panostaa. Älä alistu kurjaan nykytilaan, sillä unihäiriöitä pystytään hoitamaan. Jokainen voi itsekin tehdä paljon sen hyväksi, että yöuni olisi riittävän pitkä ja palauttava.

Monilla on ainakin aavistus siitä, mikä omaa yöunta häiritsee. Voisitko tehdä asialle jotain? Työstressi on yleinen unettomuuden syy. Oma tai puolison kuorsaus on tavallinen häiriötekijä, ja naisilla vaihdevuodet heikentävät usein unenlaatua.

Elämäntavoillaan voi vaikuttaa uneen. Oikeanlainen ruokailurytmi, sopivaan aikaan (ei liian myöhään illalla) harrastettu liikunta, alkoholin välttäminen ja kahvin vähentäminen ovat kaikille hyödyksi. Niistä kannattaa aloittaa. Hyvää yötä!

Kommentit (2)

  Positiivista se on se, että unen tärkeys on viime vuosina tajuttu ja siitä puhutaan.
  Negatiivista on se, että aiheesta tehdyt kirjoitukset lähinnä vaan syyllistää ihmisiä, tyyliin "jos et nuku hyvin niin sun pitää tehdä jotain" antamatta kuitenkaan mitään hyödyllistä apua siihen, miten se sitten tehdään.

  - Justiina Heilimo - 2016-12-14 12:42 EET

  Hei Justiina!
  Otit esiin tärkeän pointin. Unettomuudesta puhumisessa on aina tämä kaksiteräinen miekka. Niille, jotka eivät vielä ymmärrä unen tärkeyttä, on hyvä kertoa unettomuuden haitoista. Toisaalta ne, jotka eivät yrittämisestä huolimatta kykene nukkumaan, vain ahdistuvat tästä tiedosta.
  Tuo blogiteksti oli tarkoitettu ensiksimainituille, ja siksi tekstissä oli tuo painotus.

  Olemme Eteran kanssa juuri puuhaamassa verkkopohjaista univalmennusta, jolla pyritään auttamaan unen puutteesta kärsiviä. Lisätietoa osoitteesta www.etera.fi/univalmennus. Ohjelma starttaa kevään aikana.

  Ystävällisin terveisin Leeni Peltonen

  - Leeni Peltonen - 2016-12-15 10:50 EET

Lisää kommentti

Kommentti