Seuraa Etera

Jari Ojasti: Uskallanko välittää – myös töissä?

Blogikirjoitus   •   Syys 04, 2017 09:38 EEST

Olemmeko ihmisinä hukanneet jotain olennaista ihmisyydestä? Onko meillä oltava varhaisen välittämisen mallit, prosessit ja mittaripatteristot? Emmekö ilman niitä huomaisi, muistaisi tai uskaltaisi välittää kanssaihmisistämme työyhteisössä? 

Vanhempi seuraa lastensa hyvinvointia ja havainnoi muutoksia käyttäytymisessä. Aivan samoin johtajan ja esimiehen tehtävänä on seurata omassa työyhteisössä työntekijöidensä hyvinvointia sekä huomata muutoksia käyttäytymisessä. Esimiehen tulee myös tehdä päätös käydä varhaisen välittämisen keskustelu työntekijän kanssa sekä omien havaintojensa että seurattavien mittareiden kuten sairauspoissaolomäärien perusteella.

Viiden viime vuoden aikana työterveyshuolto on ansiokkaasti kehittänyt yrityksille palveluita, joiden avulla kiireisen esimiehen reagointi sairauspoissaoloihin on helpottunut. Vastaavasti palkkahallinnon ja HR-järjestelmien kehittäjät ovat ratkaisseet samaa asiaa omissa järjestelmissään. Toteutustapoja on kohta yhtä paljon kuin asiakasfirmojakin. Faktapohjainen johtaminen tuntuu sopivan suomalaiseen yritysmaailmaan. Prosessia riittää.

Jotta faktapohjaisuus saisi tukea, ovat työterveyshuollon toimijat jo pitkään toimittaneet asiakasyrityksilleen koostetietoa sairauspoissaolojen syistä ja ehdottaneet sitten omasta palveluvalikoimastaan yrityksen tarpeisiin sopivia palveluita. Tämä on helpottanut HR:n sisäistä myyntityötä kertomalla kipupisteet sekä tarjoamalla ratkaisut kätevästi samassa paketissa tutulta toimijalta. Faktapohjaisiin tietoihin ja ratkaisuihin on yritysjohdon helppo tarttua. 

Kaikki tämä on tärkeää. Luvut, prosentit, reagointirajat, mittarit ja systemaattisuus tarvitaan jämäköittämään varhaisen välittämisen toteutumista. Tärkein asia ei kuitenkaan saa unohtua. Kyse on välittämisestä. Kohtaamisista. Kaikkien työntekijöiden työkuorman ja elämäntilanteen tiedostamisesta. Päivittäisestä pienten merkkien havainnoinnista. Ihmisten kohtelusta ja kohtaamisesta ihmisinä. Tunteita näyttäen ja huomioiden.

Ja ne työntekijälle suunnatut kuuntelusanat: ”Onko sinulla kaikki kunnossa? Onko tapahtunut jotain, mikä vaikuttaa sinun työkykyysi juuri nyt? Voinko jotenkin auttaa?” Silloin ollaan välittämisen ytimessä. Ja hyvällä tiellä kohti inhimillistä ja toimivaa työyhteisöä. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti